24 Nisan 2018 Salı

PHP Döngüler (While, For, Foreach, Do...While)

Hiç yorum yok

PHP Döngüler (While, For, Foreach, Do...While)





Döngüler sayesinde bir kodu istediğimiz kadar ard arda yazdırabiliriz. PHP'de 4 adet döngü bulunmaktadır. Bunların işlevleri neredeyse birbirlerine benzer durumdadır. Teknik olarak aynı işlevleri yapıyorlar ancak kullanım yerleri farklıdır. Biz bunlardan en çok While ve For döngüsünü kullanıyoruz. 



Döngüler PHP'de en işe yarar ifadelerden birisidir. Sonsuz döngüye girme gibi bir riski vardır ancak PHP'de biz bunu durdurabiliriz yani sonsuz döngüye girmesini belli bir yerden sonra durmasını isteyebiliriz. Örnekleri gördükce daha çok anlayacaksınızdır.

Şimdi döngülerimizi tek tek inceleyelim. İlk olarak While döngüsüne bir bakalım.

While

While döngüsü if komutuyla benzer durumda yani if'de de koşul belirtiyoruz burdada koşul belirtiyoruz. Tek farklı yönü döngü olduğu için koşul doğru girildiği sürece koşul yerine getirilene kadar tekrarlar. 

while( koşul ) {
// Koşul olumlu olduğu sürece çalışacak kod kısmı.
}

While döngümüzde sonsoz döngüye girmek aslında çok basit ancak bilgisayarınız düşük bir işletim sistemine sahip ise bunu tavsiye etmem. Eskiden kodu denemek için çalıştırmıştım zar zor kapatabilmiştim. Tavsiye etmem sonsuz döngüyü.

$sayi = 5;
while($sayi == 5) {
echo 'sayi değişkeni 5 olduğu sürece bu yazı hep sayfanızda yazılacaktır. Kısaca sonsuz döngü.';
}

Üstteki kodda While sonsuz döngüye girmiştir. Koşulumuza $sayi 5e eşit olduğu sürece echo ile yazımızı sonsuza kadar yazdır dedik. Bunu belli bir yerde nasıl durdurabiliriz şimdi ona bakalım.

$sayi = 0;
while($sayi < 19) {
echo ' VisualDersleri.blogspot.com - Döngü ' . $sayi.'<br>';
$sayi++;
}

Bu kodumuzda ise While'de koşul kısmına $sayi 19'dan küçük olduğu sürece çalıştır dedik ve $sayi++ yazdık yani sayı 18'e gelene kadar 1 defa arttır demiş olduk. Çıktısı;


sayımızı 0 olarak belirttik ve 19'dan küçük olana kadar çalıştır dedik ve bunu yaparken de sayıyı 1 defa arttır demiş olduk. Neden 19 yazılmadı derseniz şimdi şöyle düşünün sayı 19 olarak varsayalım ve 19 < 19 diye birşey olmuyor dimi mantıken olmaz ama biz 19u da yazdıralım diyorsanızda yine sayımızı 19 olarak belirterek 19 <= 19 yazarsanız sayfanıza 19'u da yazdıracaktır.

Bir sonraki döngümüz ise For döngüsü.

For


For döngüsünde belirlediğimiz sayıda dönecek olan kodların kullanımında kullanışlıdır. For döngüsüned 3 parametre vardır bunlar; Birinci parametremizde döngümüzde kullanılacak olan değişkeni belirleme ve değerini tanımlamadır. İkinci parametremiz ise While'de olduğu gibi bir koşul belirtme. Üçüncü parametremiz ise her döngüde yapacağı işlemi belirtmedir. Örnek üzerinde daha kolay anlayacaksınızdır.

for($sayi = 0; $sayi < 19; $sayi++) {
echo ' Visualdersleri.blogspot.com - Döngü ' . $sayi.'<br>';
}

Bundada While'de gördüğünüz gibi aynı sonuç çıkacaktır. Sayımızı 0 olarak belirttik yine ve bu sayı 19dan küçük olana kadar 1 defa arttır dedik ve bize 18e kadar yazdırmış oldu. Ekran çıktısı;



Bir sonraki döngümüz ise foreach. Foreach ile ilgili blogumda bir yazı mevcuttur. Aşağıdaki link'den Foreach döngümüzü bulabilirsiniz.

Foreach Konumuzda Gitmek İçin Tıklayın

Foreachı atlayarak son döngümüz olan Do...While döngümüze geçiyoruz.

Do...While


Bu döngü diğerleri kadar pek fazla kullanılmaz ama yinede bilmekta fayda vardır fazla bilgi göz çıkarmaz. Do While döngüsü While döngüsünün koşul olayı aynı tek farkı ise koşul geçerli olsun olmasın ama en az 1 defa çalıştır. Yani 1 defa çalıştırdıktan sonra 2. döngüde çalıştırmadan önce koşulu kontrol eder ve ona göre çalıştırır.

do
{
// 1 kez çalışıp sonradan koşul ile dönecek olan kod yeri
}
while ( koşul );

Örnek vericek olursak;

$sayi = 29;
do
{
echo 'Visualdersleri.blogspot.com Do While Döngüsü';
}
while ( $sayi < 19 );

Çıktısı olarakda sadece ekranda Visualdersleri.blogspot.com Do While Döngüsü yazıcaktır.

Dersimiz buraya kadardır kendinize iyi bakın bir sonraki dersde görüşmek üzre. 

İyi günler.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

b2b yazılım vois media