28 Kasım 2017 Salı

C# ile Değişken Tanımlama ve Veri Tipleri[İNT]

Hiç yorum yok
Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere C# Programlama dilinde temel veri türleri, değişken kavramı ve değişken tanımlama, değişken tanımlanırken dikkat edilecek hususlar gibi temel konulara değineceğim.

Değişken, programın çalışması için gerekli verilerin tanımlanarak, bellek üzerinde tutulduğu bölgelere verilen isimlerdir. C#’da değişkenler kullanılmadan önce tanımlanırlar. Tanımlama o bellek bölgesinde tutulacak olan verinin türünün belirtilmesidir. Bir değişken tanımlandıktan sonra aynı türden değer atamak koşuluyla değeri değiştirilebilir.

Örnek bir veritipi değişkeni;



int sayi;
string deger;
char karakter;

Değişken tanımlandıktan sonra değer atanabileceği gibi, tanımlama sırasında değer atanabilir.






int sayi;
sayi=12;
//yada
int sayi2=45;
Değişken İsimlendirme Kuralları Değişkenler isimlendirilirken kelimeler arasında boşluk karakteri kullanılmaz. Gerekli durumlarda _ ile kelimeler birleştirilebilir. C#’da değişken isimleri büyük-küçük harf duyarlıdır. Yani sayi ile SAYI aynı değişkeni göstermez. Değişken isimlerinde zorunluluk olmamasına karşın Türkçe karakter kullanılmamalıdır. Değişken isimleri ?,!,:,% gibi özel karakterler içeremez. Değişken ismi olarak C# dilindeki özel kelimeler seçilemez. Değişken isimlerinde zorunlu olmamasına karşın küçük harf kullanımı tercih edilir. Eğer değişken ismi iki ya da daha fazla kelimeden oluşuyorsa ilk kelime hariç diğer kelimelerin ilk harfi büyük yazılır. (sayi, maasMiktari, kitapSayisi v.b.) Veri Tipleri C# dilinde veri tipleri değer ve referans olmak üzere 2’ye ayrılır. Değer tipleri belleğin stack alanını kullanırken, referans tipleri heap bellek bölgesinde tutulur. Değer tiplerinde tutulan verilere direk ulaşılabilirken, heap bölgesinde ise verilere ulaşmak için verinin adres bilgisini içeren bir referans tutulur ve veriye dolaylı bir erişim sağlanır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

b2b yazılım vois media