9 Nisan 2018 Pazartesi

PHP | PDO ile Üye Kayıt Sırasında Türkçe Karakter Kullanımını Engelleme

Hiç yorum yok

PHP | PDO ile Üye Kayıt İşlemlerinde Türkçe Karakter Kullanımını Yasaklama




Bildiğiniz üzre üye kayıt sırasında neredeyse birçok scriptde görmüş olduğum sorun Türkçe karakteri kullanarak üye olmaktı. Üye olunurken Türkçe karakterler yani i-ş-ğ-ö-ü-ç gibi karakterler kullanırsak eğer veritabanında bu karakterler değişik bir şekilde gözükecektir veya kayıt olurken boşluk bırakma ve değişik karakterler kullanmak örne ?*-)({}][ gibi karakterlerin kullanılması veritabanında değişik bir yazılar olarak gözükecektir. Türkçe karakteri kullanarak veya boşluk kullanarak üye olanlar çıkış yaptıktan sonra üyeliklerine belkide giriş yapamayacaklar çünkü veritabanı örnek üye kullanıcı adında Ş kullandı diyelim bunu veritabanı değişik bir harf olarak atayacaktır ve üye olan kişi ise bunu bilmeyecektir ve hesabından çıkış yaptığında tekrar giremeyecektir. Bundan dolayı üye kayıt formlarınızda Türkçe karakter kullanımını engellememiz gerekiyor.

Türkçe karakteri PHP ile nasıl engelleriz ona bakalım.

İlk olarak config bağlantınızı yapın ve daha sonra fonksiyon.php adında bir dosya oluşturun ve aşağıdaki kodları içine yazın.

function checkspecial($string) {
    if (preg_match('/[^a-zA-Z]/', $string)) {
        return false;
    } else {
        return true;
    }
}

Yazdıktan sonra kayıt edip çıkın. Ardından üye formunuzun post edildiği yani üye bilgileri girdikten sonra veritabanına yazılacak kısma geçin ve en üst tarafa 

require_once "fonksiyon.php";

yazarak fonksiyon.php dosyamızı çağırmış oluyoruz.

Daha sonra Post kısmınıza geçin. Burda ise

if( !checkspecial($uyekadi) ){
echo 'Geçersiz kelime kullandınız. Lütfen Türkçe Karakter veya Geçersiz kelime kullanmayınız.';
}

Bu kodu yazarak Kullanıcı adında Türkçe karakter veya Geçersiz kelime kullanımını yasaklamış oluyoruz. 

$uyekadi yerine post ile kullanıcı adını çektiğinizi yazın.

İşlemimiz bukadardı arkadaşlar bir sonraki dersde görüşmek üzere. Eğer anlamadığınız bir yer var ise  veya hata yaptığınız bir yer yada yapamadığınız işlemler var ise Facebook adresimden bana ulaşarak yardım isteyebilirsiniz.

İyi günler.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

b2b yazılım vois media